donderdag, februari 23, 2006

Is er een leven voor de dood?

Ook als ik niets anders tot stand breng, wens ik op z’n minst een nauwkeurige en op ervaring berustende waarneming van de condities van het bestaan na te laten. Wat dit betreft ben ik er absoluut van overtuigd dat de condities in wezen altijd dezelfde zijn. Het is daarom dom gepraat als een man zich gelukkig prijst dat zijn leven zonder strubbelingen is verlopen, want het kan niet anders of dan ligt de schuld bij hem, hij heeft namelijk niet genoeg geriskeerd. Het is toch belachelijk een man over de goede, vreedzame tijd waarin wij leven te horen spreken – het komt waarschijnlijk niet in zijn hoofd op de vraag te stellen of hij wel voldoende risico’s genomen heeft, of hij het bestaan niet om de tuin heeft geleid of te bedenken dat al die veiligheid puur bedrog is.

Uit : Søren Kierkegaard -Dagboeken

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Doarmer: Op zoek naar waarachtigheid: stel jezelf de vraag: Is er een leven geweest voor de dood als je je bestaan om de tuin met 'boom' hebt geleid?.

Anoniem zei

Lieve Roos,uw woorden klinken als die van een Middeleeuwse mystica. Weet u dat een mysticus eens antwoordde op de vraag " wat is de zin van het leven?": De mooie roos bloeit, omdat ze bloeit.