zondag, mei 28, 2006

Vergeten Ferjitte

Voordat situaties ervaren worden en er problemen ontstaan, moet de geest helder en kalm zijn. Helderheid en kalmte zijn de basis van de Weg, maar het kan gebeuren dat je, zonder reden , betrokken raakt bij allerlei overwegingen en overvallen wordt door honderd gedachten. Wanneer je dan die situaties doormaakt en met mensen en gebeurtenissen te maken krijgt, kunnen ze anders verlopen dan je verwacht en je past je gedachten daaraan aan. Dit verzwakt de vitaliteit, maakt de geest moe en put de energie uit.
Het is beter niet bewust te zijn van de toekomst: laat komen wat komt. Leerlingen die zich niet van dit bewustzijn bevrijden, kunnen daarom moeilijk de Weg leren kennen. Om zich van dit bewustzijn te bevrijden, dient men dingen te vergeten, zorgen op te geven en de geest helder te maken zodat die is als de ruimte.

Lü Yen over de Tao (= de Weg)

2 opmerkingen:

Anoniem zei

CHUANG-TSE: Het Ene is Tao, dat alles kan doen door niets te doen. Het is Zijn, en het is Niet-Zijn. Het is in de mier, in het gras, in de tegels, in uitwerpselen, overal. De kentekenen ervan zijn Volledigheid, het Alles-Omhelzende, het Geheel. Het heeft werkelijkheid en klaarblijkelijkheid, maar geen handeling en vorm. Het kan worden overgedragen maar niet ontvangen. Het kan bereikt worden maar niet gezien. Het bestaat vanuit en door zichzelf. Het bestond eerder dan Hemel en Aarde en inderdaad voor alle eeuwigheid. Het maakt dat de goden goddelijk zijn en de wereld geschapen. Het staat boven de horizon, maar het is niet hoog. Het staat onder het laagtepunt, maar het is niet laag. Het gaat aan de Hemel en Aarde vooraf, maar het is niet oud. Het is ouder dan het oudste, maar het is niet oud.

Anoniem zei

Lao-Tzu zei:
Neem de wereld niet te zwaar en de geest wordt niet belast.
Uit: wen-tzu