woensdag, oktober 11, 2006

It klearebare neat

Er blijven dingen onzegbaar, maar dat ligt minder aan de taal dan aan ons perceptievermogen (of aan een gebrekkige taalvaardigheid). Vandaar dat de mystiek zijn unieke ervaring honderdmaal symboliseert en metaforiseert zonder tevredenheid. De mysticus wil paden betreden die onbegaanbaar zijn en het onnoembare benoemen door de overeenkomst te ontkennen met wat kenbaar is. In die opperste extase worden dan de bestaande waarden omgekeerd; wat is, is niet, het onkenbare wordt pas echt: ‘ Alle crêatûre sint ein lûter niht. Ich spriche niht, daz sie kleine sîn; sie sint ein lûter niht. Swaz niht wesens hât, daz ist niht. Alle crêatûre hâut kein wesen, wan ir wesen swebet an der gegenwertikeit gotes’.
Over de macht van de taal gesproken; wie hierbij niet onder de indruk raakt van de Umwertung aller Werte, mist ieder sprankje poëtisch besef.

F. Droste: Het taaldier mens

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Stilte is het enige dat niet verkeerd kan worden geciteerd.

Anoniem zei

Daar kan doarmer nog wat van leren!

Anoniem zei

Beste fan tast , deze weblog met woorden en citaten moet een hel voor u zijn!

Anoniem zei

Ik heb den Code gelezen en zie nu overal complotten zunne.
Als we goe lezen is Fan tast gewoon Satan, maar waar staat FT dan voor nie waor...en kaik den Satan is nen duvel en...dan zijn we weer bij Peerkes specialiteit, een lekker belgisch biertje!!!

Anoniem zei

Fantastisch, op de keper beschouwd. Peerke!
Groet van Anna

Anoniem zei

Dear Peter,

FT=Forty-Two

=

42=42=42=42

Anoniem zei

Beste God, het kon niet uitblijven. Het feit, dat U deze weblog leest, lokt natuurlijk ook Uw tegenstander aan. En dan nog de H.vader. Het kan niet op!Het religieus niveau van deze weblog kan eigenlijk niet hoger.Wat zal Peerke blij zijn