woensdag, oktober 25, 2006

Sukade en pistaches

“Ik weet ook,” zei Candide, “dat wij onze tuin moeten bebouwen.”
“Gij hebt gelijk,” zei Pangloss, “want toen de mens in de Hof van Eden werd geplaatst, gebeurde dat ut operaretur eum, opdat hij hem zou bewerken; hetgeen bewijst, dat de mens niet geschapen is om te rusten.”
“ Laten wij werken, zonder te redeneren, “ zei Martijn, “ dat is het enige middel om het leven draaglijker te maken.”
Geheel het troepje verklaarde zich eens met dit voorstel en elkeen begon zich naar zijn aanleg te bekwamen. Het stukje grond bracht heel wat op. Cunegonda was wel lelijk, maar ze werd een voortreffelijk banketbakster; Paquette borduurde, de oude droeg zorg voor het linnengoed. Ja zelfs broeder Giroflee maakte zich verdienstelijk; hij werd een behendig timmerman en zelfs een fatsoenlijk mens, en Pangloss zei soms tot Candide: “ Alle gebeurtenissen zijn aaneengeschakeld in deze best denkbare aller werelden, want, nietwaar? Als gij niet uit een schoon kasteel waart weggejaagd met een paar flinke schoppen tegen uw zitvlak, omdat gij mejuffrouw Cunegonda bemindet; indien gij niet met die inquisitie had kennisgemaakt, en Amerika te voet had doorkruist; indien gij de baron niet een stevige degenstoot had toegediend en al uw schapen van het goede Eldorado-land verloren had, zou u thans niet hier gekonfijte sukade en pistaches eten.”
“Dat heeft u voortreffelijk gezegd,” antwoordde Candide, “maar laten wij onze tuin bewerken.”

Voltaire : Candide

In dit werk wordt de opvatting van de filosoof Leibniz, dat wij in de bestmogelijke van alle mogelijke werelden leven door Voltaire op ironische wijze beschreven. De hoofdpersonen maken de vreselijkste dingen mee, maar zoals uit bovenstaand citaat blijkt, was dat niet gebeurd, dan hadden ze nu niet sukade en pistaches gegeten.

Geen opmerkingen: