dinsdag, april 03, 2007

Skoalmasters Schoolmeesters

Út de Ljouwerter:

Ljouwert - Lammert Jansma, oud-directeur van de Fryske Akademy, heeft de koninklijke onderscheiding die hij zaterdagmiddag kreeg, meteen weer ingeleverd. De benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau was hem niet goed genoeg.
,,Ik heb wel eens ridders gezien. Dat waren schoolmeesters en dat ben ik niet'', zo sprak hij tot een verblufte zaal genodigden. Hij haalde de onderscheiding weer van zijn pak en gaf deze terug aan burgemeester Arie Aalberts van Dantumadeel.
Út it Frysk Deiblêd:
Lammert Jansma, oud-wetenschappenlijk directeur van de Fryske Akademy, werd zaterdag bij zijn afscheid veel geroemd voor zijn inspanningen om het wetenschappelijk onderzoek in Fryslân te stimuleren. Zelf keek hij terug in bitterheid, vanwege de laatste jaren. Jansma, werd in juni 2004 op non-actief gesteld na een dienstverband van ruim 22 jaar. Accountant KPMG rapporteert zeer negatief over de financiële situatie van het instituut. De twee belangrijkste geldschieters - de provincie Fryslân en de KNAW - hielden Jansma daarvoor verantwoordelijk en eisten zijn vertrek.
Ljouwert - Lammert Jansma, oud-wetenschappelijk directeur van de Fryske Akademy, heeft de koninklijke onderscheiding die hij zaterdagmiddag bij zijn afscheid kreeg, bijna direct weer terug gegeven. De toekenning van de rang van ridder in de orde van Oranje Nassau is volgens hem onvoldoende beloning voor zijn werk. In zijn slotspeech hekelde hij mensen en instellingen door wie hij zich beschadigd voelt.
Jansma kreeg het lintje opgespeld door burgemeester Aalberts van Dantumadeel op een symposium dat voor voor zijn afscheid was belegd. Ridder is de tweede van zes rangen in de Orde van Oranje Nassau. Ed Nijpels is bijvoorbeeld commandeur, twee rangen hoger. De Orde is voor mensen die zich ‘bijzonder verdienstelijk’ hebben gemaakt voor de samenleving.
Na speeches met felicitaties nam Jansma zelf het woord. ,,Ik ben hier niet blij mee, als uitdrukking van de waardering voor mij”, zei hij kloppend op het lintje dat zo-even op zijn revers was gespeld. ,,Neemt u het maar weer terug.” Daarop haalde de oud-directeur het lintje van zijn jasje en gaf het aan burgemeester Aalberts. ,,Zeg maar tegen de Majesteit dat ze beter hun best hadden moeten doen om de waardering voor mij te laten blijken.” Jansma zei al veel ridders te hebben gezien ,,en veel daarvan zijn niet meer dan gewone schoolmeesters”. Daarop nam hij weer plaats achter het spreekgestoelte. ,,Ik ben blij dat ik dat ding kwijt ben.”

18 opmerkingen:

Anoniem zei

Met welk een dédain spreekt deze man over schoolmeesters. Met die ene, door Doarmer uit zijn verband gerukte, zin zou je nog de indruk kunnen krijgen dat hij vindt dat schoolmeesters de ridders bij uitstek zijn. Hij acht zichzelf echter heel wat meer waard en had, denk ik, minstens commandeur (of nog hoger) in de orde van ON willen worden. Walgelijk! Zoals altijd zijn weer de noeste werkers uit het onderw. de dupe.

Anoniem zei

Dr.Oetker, uit dit letterlijke citaat uit de krant blijkt heel duidelijk dat hij zich te goed voelt en meer wil en dat is misschien niet zo netjes, maar Doarmer vindt het wel begrijpelijk, dat hij niet op een hoop gegooid wil worden met het onderw.volk.

Anoniem zei

Mädel und Mathematik

Een rekenmachine wordt omhooggestoken
het spiegelend venster aandachtig bestudeerd,
Wat de leerling op dit moment leert?
De lokken vallen exact goed
en dat is het enige wat er ècht toe doet!

Waarneming van een niet gedecoreerde schoolmeester

Anoniem zei

O Neêrland! stuur toch, blij te moê,
Uw kroost naar mijn collèzie toe,
De beste school die ooit bestond
Op ons gezellig waereldrond.
Men leert hier aan de lieve jeugd
Het Engelsch, 't cijfren en de deugd:
Men zingt er en men leest er
En elk diner, 't is geen bedrog,
Vindt gy als t' huis, ja beter nog,
Vooral dat van den meester:
En ieder bed, net als by ons,
Van Zwanenhair en paardedons:
Nog leert men elk zijn plichten hier
Als mensch, vooral eerst als scholier;
Terwijl mosjeu de jonkheid graag
Met zachtheid leidt en niet met slaag:
Hy geeft dien wilden gasten,
Opdat hy hun kolijken spaar,
En 't geld in zijne beurs bewaar,
Geen andre straf dan "vasten".

Anoniem zei

Beste Veillant, het haar moet goed zitten, dat is belangrijk en het feit, dat deze leerlinge haar rekenmachine "multifunctioneel" gebruikt is toch zeer creatief, maar ja, Doarmer bekijkt het natuurlijk als visboer.

Anoniem zei

Hidi hidihow,

I hope dat die reejkenmasjien een Texas Instrument is, daar zit the beste spiegel op.
Maar je kunt erw niejt mee fissen hoor doarmer. Wel meej rekenen hoe lang de fish onderwater stays.
Miskien maken we die man honor-burger somewhere in germania.....

Anoniem zei

Beste T.Ranger, maar die meneer is wel "in dwersbongelder", want als ridder kun je mooi paardrijden en zo.

Anoniem zei

Weinig blijft de tobbers in het onderw. bespaard, maar dit is toch iets: eenzelfde onderscheiding opgespeld te moeten krijgen als iemand, die jaren geleden op non-actief gesteld is vanwege de deplorabele staat waarin hij een gerenommeerd instituut als de Fryske Akademy gebracht heeft, hoeven deze zwoegers niet te verduren.
Is het voor een manager overigens wel zo bijzonder een instituut in financieel opzicht in het verderf te storten?
Mocht hij de voorkeur geven aan een andere orde, dan dient hij zich te realiseren, dat die der jezuïeten evenmin voor hem openstaat.
Misschien ligt de Orde van de Nederlandse kikker meer in de lijn, al houdt men ook daar niet van opgeblazen figuren.

Anoniem zei

Waarde pater, het is , zoals bekend , een eigengereid volk en Doarmer vindt, dat de ex-directeur wat het onderw.volk betreft wel een punt heeft. Het moet in elk geval bespreekbaar zijn en uit de taboesfeer gehaald worden, want dat heeft Doarmer vanmiddag weer kunnen waarnemen, veel leed wordt met de mantel der liefde bedekt of zo.

Anoniem zei

Hoewel de mantel der liefde in den beginne de straalbezopen Noach bedekte, hoeft dit er uiteraard niet toe te leiden, dat alles wat straalbezopen is in welke zin dan ook met deze mantel liefdevol toegedekt wordt!

Anoniem zei

Alles dat straalbezopen is, of het een Fries of een Twent betreft is om het even, heeft zich al in 'hogere sferen'gemanoeuvreerd.
De mantel der liefde daar over heen is dubbelop en zou averechts werken.
Getuige de nieuwsberichten van de laatste tijd verkiezen steeds meer Friezen en zeker Twentenaren de drank boven de liefde.
Drank maakt meer kapot
dan je Liefje

Anoniem zei

Schoolmeester G. kwam in verwarde toestand de school binnen. Voor de derde keer die week had hij zijn werkadres, alleen met veel omtrekkende bewegingen met zijn Skoda, veel te laat bereikt. Visioenen, dat het doorgestoken kaart van het management zou zijn dat hij de H. nooit mocht bereiken, hadden zijn schoolmeestersevenwicht van rechtlijnigheid en 'met mij is niks aan de hand' ernstig verstoord.
Niemand van de leiding had maar iets gezegd. De collegae daarentegen hadden ieder op hun beurt zonder dat hij er om vroeg vastgesteld dat hij er verwilderd en verward uitzag.
Hij besloot de H. de volgende keer, niet per auto, niet per trein, niet te voet of per fiets, maar als een ridder te paard te benaderen.

Anoniem zei

Beste L.Ridder, uw verhaal doet Doarmer denken aan “Das Schloß”van Kafka. Vergeet niet dat u vrij bent, mede dankzij uw Skoda!

Anoniem zei

Lief liefje, dat iemand de drank boven de Liefde verkiest, dat kan Doarmer zich niet voorstellen, maar misschien hoort dat wel bij een leven in de kudde.

Anoniem zei

Jansma sprak de gewraakte woorden over schoolmeester niet tot de zaal, zoals het bericht beweert. Hij gaf zijn te min bevonden lintje aan de burgemeester, liep terug naar de katheder en deed op dat moment de uitlating, die door de microfoons opgepikt werd.

Anoniem zei

Ja ze kwamen recht uit zijn hart

Anoniem zei

maar waren desalniettemin harteloos!

Anoniem zei

Maar hoogheid, hij sprak toch alleen maar uit wat de meesten van ons denken.