vrijdag, mei 11, 2007

De taskôger De toeschouwer

Het is heel opmerkelijk hoe weinig mensen schijnen te beseffen dat ze niet gevangen zitten in een mechanisme waaruit ze niet kunnen ontsnappen, maar dat ze in hun tredmolen blijven omdat ze niet hebben gemerkt dat ze er geen steek mee opschieten.

Bertrand Russell

Dit citaat stamt uit een artikel van Russell uit het jaar 1930, waarin hij met name het leven van de Amerikaanse middenklasse beschrijft, oppervlakkig, in elk geval beslist niet intellectueel (“hoogleraren zijn slechts ingehuurde dienaren van zakenlieden”) , zonder de kunst van de conversatie en verwikkeld in een bizarre competitie, waarbij het in feite om niets gaat. Europa komt bij hem wat gunstiger uit de bus, maar hij verwacht dat “ dit Amerikaanse type” ook daar navolging zal vinden. Hij noemt dit type “moderne dinosaurussen” .

Maar degenen, die niet aan die mode meedoen, kunnen troost vinden in de gedachte dat de dinosaurussen uiteindelijk niet hebben gezegevierd; ze roeiden elkaar uit en intelligente toeschouwers erfden hun rijk. Onze moderne dinosaurussen roeien zichzelf uit; ze genieten niet genoeg van het leven……. Het duurt niet lang of ze worden opgevolgd door iets vrolijkers en plezierigers.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Schrijf mij maar in. Ik ga voor "de kunst van de conversatie". Ik ben namelijk bijna klaar met de cursus kunstgeschiedenis. Wanneer is de eerste cursusavond?

Anoniem zei

Beste Frans, Doarmer vindt het geweldig dat u zich meteen aanmeldt, de cursus is vaak overdag in een café op de Grote Markt in de stad E. en zoals dat hoort wordt tijdens het converseren koffie gedronken.