zaterdag, mei 12, 2007

Oer goed dwaan Over goed doen

Onze motieven om goed te doen zijn zelden zo zuiver als we ons verbeelden dat ze zijn. Machtswellust is verraderlijk; hij heeft vele vermommingen en is vaak de bron van het plezier dat we beleven als we doen wat volgens ons goed is voor anderen. Maar vaak speelt nog een ander aspect een rol. “Goed doen” voor mensen betekent in het algemeen dat ze beroofd worden van een of ander genoegen: drinken of gokken of ijdelheid of wat dan ook. In dit geval is er een aspect dat typerend is voor veel sociale ethiek, namelijk jaloezie op degenen die in de gelegenheid zijn zonden te bedrijven waarvan wij ons verre moeten houden als we door onze vrienden gerespecteerd willen blijven…..
In hogere politieke kringen gebeurt min of meer hetzelfde. De staatsman die geleidelijk alle macht in zichzelf heeft geconcentreerd om de hoge, edele doelen te kunnen gaan verwezenlijken….. verbaast zich over het volk als het zich tegen hem keert. Het komt geen moment in hem op dat zijn werk misschien een allesbehalve publieke motivatie had… De frasen die gewoonlijk op het podium en in de politieke pers worden gebezigd, zijn in de loop van de tijd in zijn ogen waarheden geworden en hij houdt de retoriek van de partijganger per abuis voor een serieuze analyse van motieven.

Bertrand Russell

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb voor mijn 87-jarige buurman vandaag drie begonia's gekocht, omdat het morgen moederdag is. Hij kan de planten zelf niet meer verzorgen. Ik dacht dat ik goed deed.... Blijkt het machtswellust te zijn.... Met wellust zal ik ze morgen bij hem in de grond zetten...

Anoniem zei

Lieve Lust, inderdaad blijkt uit uw woorden, dat u uw 87-jarige buurman volledig in uw macht heeft. Knarsetandend zal hij moeten accepteren, dat u zijn tuin omspit en volplant met begonia's en dat nog wel op moederdag.

Anoniem zei

Het verstand komt met de haren, zoals mijn goede vader placht te zeggen.

Anoniem zei

Beste heer B.,een wijze opmerking en goed dat u het verstand onder de aandacht van de webloglezers brengt, want het verstand is op het boartersplak toch vaak een ondergeschoven kindje.