maandag, april 21, 2008

In noflik putsje Een heerlijke klus

Uiteraard krijgt een medewerker tijdens een beoordelingsgesprek niet alleen uitsluitsel over een eventuele bonus of salarisverhoging. Hij verneemt eveneens welke kwaliteiten “ niet helemaal rijp zijn” en waaraan hij dus nog kan werken. Dit beoordelen vindt de baas een heerlijke klus. Medewerkers evalueren hoort bij het baaszijn als een aandeel bij de beurs. Hoe laat hij zijn macht gelden?
Een beproefde opening van de baas is: “Hoe vind je zelf dat het gaat?” met een toonzetting van “het kan beter.” Van een dergelijke opening wordt een medewerker wat onzeker en als antwoord stamelt hij: “ Het gaat wel goed, denk ik, maar er zijn natuurlijk altijd zaken die nog verbeterd kunnen worden.”
Fout! Hiermee is de medewerker in een val gelopen. Want zonder aan te hoeven geven wat er aan het werk kan worden verbeterd, laat de baas merken dat het niet perfect is en dat hij dat door heeft. Door zich zo coöperatief op te stellen heeft de medewerker toegegeven dat zijn werk beter kan en daarmee zijn vernederende positie geaccepteerd. Dergelijke subtiele terechtwijzingen tussen de bedrijven door bevestigen de machtsverhoudingen.

T. Aarts en C. Verhoeff: Leven met een baas.

De eerste zin is natuurlijk niet van toepassing op het onderw. volk, de rest wel en daarover heeft een volk met een oude taal en cultuur de volgende uitspraak: Dy't himsels weismyt, wurdt troch in oar net opkrigen! (= Wie zichzelf weggooit, wordt door een ander niet opgeraapt).

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Met Markies de C. zeg ik: bellum est sua vitia nosse.

Anoniem zei

Waarde doctor, de vraag is natuurlijk wel voor wie dat "mooi" is.

Anoniem zei

Beste doarmer,

Eens te meer blijkt hoezeer u verstoken bent van cursussen. Aleer u de goede Sint Pieter aan de hemelpoort toespreekt, raad ik u met klem aan uw Latijn op te frissen en u niet slechts bezig te houden met die andere klassieke taal. Bellum est sua vitia nosse! Dit geldt dus ook voor u, doarmer: it is in kriich jins flaters te kinnen (vertaling: het is een krijg zijn fouten te kunnen).

Anoniem zei

Dr. Oetker, Doarmer dankt u voor deze minicursus Latijn, hij kende het woord alleen nog maar in de naamval "bello" van " de bello gallico".

Anoniem zei

Het is werkelijk 'een heerlijke klus' hier in Z. De zon schijnt van zes uur tot kwart voor negen. We wonen bij Mårten in een licht groot huis met een grote tuin. Ik schrijf nu in zijn 'kerk op zolder':een spits toelopend dakkapelletje. Als ik naar buiten kijk waan ik mij in Bergen aan Zee. Het heet en is anders: Mariestad, een femine stad in Z!.
We baden met enige jongelingen in een zee van ruimte en vrijheid......een heerlijke klus....

Anoniem zei

Drie-eenheid , wat heeft u mooie namen. Doarmer kent Arnika wel, maar dat komt omdat hij een hardloper is. Als Doarmer uw bericht goed begrepen heeft, dan moet Zweden een prachtig land zijn, misschien nog wel mooier dan het verre Gelderland met zijn kabbelende beekjes en zo.