vrijdag, september 05, 2008

Sop tameitsje Soep bereiden

Ingrediënten van Pompoensoep:
450 gram pompoen
1 stuk ui
0,5 theelepel verse gember
1 teen knoflook
1 theelepel gedroogde rozemarijn
2 theelepels kerriepoeder
2 eetlepels boter
2 eetlepels olie
600 mililiter groentebouillon
kokosmelk
1 eetlepel koriander
1 eetlepel verse peterselie
zout en peper


Bereidingswijze van Pompoensoep:

Laat de boter of margarine met de olie in een soeppan smelten. Fruit al roerend gedurende enkele minuten de ui met de gember, de kerriepoeder en de knoflook in de boter. Voeg de pompoen toe en blijf nog 2 a 3 minuten roeren. Voeg nu de bouillon toe laat dit aan de kook komen en laat het geheel 20 minuten zachtjes koken tot de pompoen gaar en zacht is. Voeg na 10 minuten de rozemarijn toe. Pureer de pompoen met een staafmixer of in de keukenmachine. Voeg de kokosmelk naar smaak toe en laat de soep doorwarmen, maar zorg dat hij niet meer aan de kook komt. Voeg peper en zout toe en garneer de soep naar smaak met de kruiden.

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Dank voor dit recept. Was ik nooit opgekomen. Ik heb meer met toetjes en gebak.

Anoniem zei

Zuurvlees van Peerke

1 kg magere runderlappen
3 grote uien
1 pot appelstroop
2 bruine biertjes
1 glas wijn
1 hele peperkoek (ontbijtkoek)
3 blaadjes laurier
3 kruidnageltjes
evt. kaneelstaafje
peper en zout
azijn

Leg het vlees in blokjes gesneden een nacht in de azijn, en een beetje wijn tezamen met jeneverbesjes.
Azijn afgieten. Dep het vlees goed droog, peper en zout erover en dan in kleine porties goed bruin bakken.
Alles in een grote pan doen samen met de fijngehakte uien, 3 eetlepels stroop, het bier en wijn en de kruiden. Lekker een paar uur laten staan en dan ongeveer 3/4 ontbijtkoek toevoegen. Lekker laten staan tot er een mooie gladde saus ontstaat.
Het geheel dient te worden gegeten met zelf gemaakte friet (160 graden voorbakken, 180 graden afbakken). Natuurlijk met een beetje maionaise, en evt. wat rode kool erbij voor de vitamientjes.
Men kan het vlees ook braden zonder dat het vlees in de marinade heeft gelegen. Dan een klein kopje azijn toevoegen. Een staafje kaneel een uurtje mee laten trekken is ook erg lekker.

Uit: Eten met Peerke

Anoniem zei

Doarmer lust graag prikkelaam mei Skylger beien, Fryske jirpelsplinters en boerekoalflitter mei graue tsiis

Anoniem zei

Beste Peerke, is dit niet meer iets voor u?

2 zoete peren (conference)
paar theelepels kaneel
paar eetlepels suiker
een losgeklopt ei
8 ontdooide plakjes bladerdeeg

Zin in appelflappen, maar in plaats van appels had ik alleen peren in huis. Dan maar een keer varieren dacht ik zo. En het resultaat was heerlijk!
Schil de peren en snij ze in kleine blokjes, en meg er de kaneel en suiker doorheen. Verdeel dit nu over de 8 velletjes bladerdeeg en vouw ze dicht: de randjes kan je met een vork dichtdrukken zodat je een kartelrandje krijgt.
De bovenkant bestrijk je met een losgeklopt ei, en bestrooien met wat suiker uit de losse pols. Daarna een minuut of 15 (goed in de gaten houden, ze kunnen snel zwart worden!) in een voorverwarmde oven van 175 graden.

Anoniem zei

Zeg Peerke, ik zit met de Fryslân schort nog voor uw recept voor zuurvlees te bestuderen en ik begrijp dat die peperkoek de bindende factor voor die 'mooie gladde saus'is? En kunt ge iets over de gasten zeggen die ge dit gerecht met appelstroop om de mond kunt smeren?

Anoniem zei

Ik droom ervan om Dr. Oetker, Peerke en Doarmer binnenkort op een driegangenmenu uit te nodigen: Sop(Pompoen)tameitsje, dan jouw zuurvlees peerke en natuurlijk frieten van mijn man en dan de niet te versmaden perenflappen van Dr Oetker vergezeld door koffie verkeerd.

Anoniem zei

Leave huisvrouw,by it lêzen fan dizze gerjochten rint it wetter Doarmer al om'e tosken.

Anoniem zei

Ja, doarmer, dat is werris wat oars as graue earten mei sjerp en potstro nei.

Anoniem zei

Maar Lieve Huisvrouw,

Peerke komt graag bij U zo een goede maaltijd genieten met soep vooraf en friten en zuurvlees en als toet lekkere perenflappen.
Ook den Dokter veel dank voor het goede recept. Ik ga dat subiet maken met de kleine schoone blondine Joosje.
Ja, Lieve huisvrouw, die peperkoek is voor de bindende factor.
Peerke was vergeten te zeggen dat het geheel natuurlijk een paar uurkes op een warm vuurke moet staan (lekker pruttelen) maar ik ging van de kookkennis van U allen uit.
Tja, het gerecht is voor echte bourgondiërs. Mochten jullie eraan twijfelen dan maakt Peerke het gaarne voor zijn verre vrienden (met Friten en Flappen).

Anoniem zei

Is dit een expliciete uitnodiging, voor de verre vrienden uit het Oosten, bij U Peerke aan de dis te schuiven????

Anoniem zei

Amai zunne,

als Peerke dan toch het kerstkindeke gedenkt, en der komen dan ook nog 3 koningen uit het oosten....tja das vroom he. Eens kijken of ter nen ster staat boven de stal.