zondag, september 07, 2008

Tagelyks Tegelijkertijd

Wat is het Von Neumann-principe?
Als een instructie uit meerdere handelingen bestaat, dan werkt de processor dat allemaal achter elkaar af. Deze afhandeling is sequentieel (op volgorde). Dit is het Von Neumann-principe. Alle computers werken volgens dit principe en hebben dus allemaal dezelfde opbouw.
Wat is bottleneck?
De vertraging die ontstaat door het Von Neumann-principe.

Uit de informatica

Ons zelfbewustzijn heeft niet de ruimte maar alleen de tijd als vorm. Daarom voltrekt ons denken zich niet net als ons aanschouwen in drie dimensies, maar slechts in één, als een rechte lijn dus, zonder diepte en breedte. Dit is de bron van de grootste onder de wezenlijke onvolmaaktheden van ons intellect. Wij kunnen alles alleen in opeenvolging leren kennen en ons maar één ding tegelijk bewust worden, en zelfs dit ene alleen nog maar op voorwaarde dat we intussen al het andere vergeten, ons daar dus volstrekt niet van bewust zijn, zodat het ook al die tijd ophoudt voor ons te bestaan.

Schopenhauer

Een processor kan maar een ding tegelijk, dus als wij op een computer aan het multitasken zijn, wij tikken een tekst en luisteren daarbij naar muziek, dan is het voor ons alsof het gelijktijdig gebeurt, de processor wisselt echter ongelofelijk snel tussen de beide bezigheden. Eigenlijk zegt Schopenhauer over ons intellect hetzelfde.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Amai zunne Doarmer,

das ferme taal. Maar Peerke heeft een probeem nu:
"Kunnen vrouwen immers niet 3 dingen tegelijk?" Of is dat dan een schijnvertoning?

Anoniem zei

Beste Peerke, misschien is bij hen wel sprake van “parallel processing”.

Anoniem zei

Mannen denken dat vrouwen drie dingen tegelijk kunnen.
Als die huisvrouw te h voor jullie pompoensoep, zuur vlees en perenflappen gaat maken doet ze dat ook niet tegelijk. Maar doet ze alle handelingen na elkaar; hoewel ze, als ze kookt, op enig moment op alle vier pitten een pan heeft staan. Dus ogenschijnlijk doet ze dan vier dingen tegelijk. Peerke het is dus geen 'schijnvertoning' dat ze dat kan allemaal kan.

Anoniem zei

Beste Femi, u legt het von Neumann-principe op een zeer beeldende manier uit. De vier pitten zijn de vier processoren, er is dus sprake van parallel processing, maar de huisvrouw coordineert deze vier, wat natuurlijk noodzakelijk is en dus blijft het Neumann- principe geldig.