zaterdag, januari 06, 2007

De tosken opinoar De tanden op elkaar

Vraag: Wat is het nut van een krant?
Antwoord: Je kunt daarmee gebakken vis inpakken.

Uit: Hoe word ik een goede visboer?

Volgende week dinsdag is het weer zover. De leesclub “het betere boek” heeft dan weer een bijeenkomst met “die andere leesclub”. Het blijft toch wennen, want nu staat echt het boek centraal en dat betekent, dat er gelezen moet worden. Kleding en eten zijn totaal onbelangrijk geworden en Doarmer krijgt zelfs de indruk, dat men liever niet heeft, dat deze dingen ter sprake komen. Ze blijven vreemd , die onderw. mensen. Nu heeft Doarmer helemaal niets tegen boeken, als men maar niet overdrijft en dat laatste was nu beslist het geval, 321 bladzijden en het ging allemaal over muziek en vrouwen, twee dingen waar een eenvoudige visboer maar weinig verstand van heeft. Het einde was ook heel droevig en ook dat vond Doarmer heel erg. Waarom mocht die pianoleraar niet gelukkig worden en dan wordt wel gezegd “ tanden op elkaar en incasseren”, maar waar is dat voor nodig? Er is al zo veel ellende op de wereld, laat het dan in de boeken wat vrolijker zijn. Dat heb je toch als schrijver zelf in de hand! Bovendien was dit het debuut van de schrijver, een jonge vent en dan al zo pessimistisch! Als deze W. op een zaterdag op de markt zou komen, zou Doarmer hem een krant met een gebakken visje erin in de handen duwen en hem zeggen, dat er toch zo veel mooie dingen in het leven zijn en dat die ook best eens beschreven mogen worden. Dat er wel eens erge dingen gebeuren, ok, maar het einde, het einde moet goed zijn. Doarmer heeft lang geleden eens een vrouw gekend, die zei, dat voor haar het einde van een boek het belangrijkste was en Doarmer zei toen” nee, het gaat om het verhaal en het einde, we weten toch hoe alles afloopt”, maar toen hij dit boek gelezen had, moest hij aan de woorden van die vrouw terugdenken.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Een happy end is een verhaallijn van een boek (of film) waarbij het gevoel heerst dat (anders dan bij een open einde) het vanaf dan met de hoofdpersonen goed zal gaan.
Vaak hebben de hoofdpersonen situaties meegemaakt waarbij de lezer (kijker) het idee heeft: dat komt nooit meer goed. Hoe beter de schrijver hierin slaagt, hoe pakkender het happy end is.

Uit: Wikipedia

Anoniem zei

Doarmer, maar dan heb je tegen die vrouw iets anders gezegd dan tegen mij!!!
Tegen mij zei je dat je juist van het begin van een boek houdt en van de verhaallijn!
En 'tegen haar' heb je het over vehaallijn en eind(liefst happy)van het boek.
Wat vind je zelf, Doarmer!!!

Anoniem zei

"(.....)
Maar je ging toch steeds weer naar die ander heen.
(.....)
Wacht maar niet op mij, het is de laatste keer.
Want mijn liefde voor jou,
dat is nu toch enkel ....

Anoniem zei

Beste ander,Doarmer heeft tegen die vrouw gezegd:” nee, het gaat om het verhaal en het einde, we weten toch hoe alles afloopt”. Hij vond toen het einde niet zo belangrijk. Misschien moet de zin zo geformuleerd worden: "nee, het gaat om het verhaal en wat het einde betreft, ach we weten toch hoe alles afloopt". Maar na het lezen van dat boek van W. met zo'n droevig einde, moest Doarmer weer aan deze woorden terugdenken en hij is van mening, dat de schrijver zo een happy end had kunnen maken en Doarmer denkt, dat de schrijver dat niet heeft gedaan, omdat hij bang is niet serieus genomen te worden.